Friday, October 28, 2011

Χωρίς...

...ελπίδα καμιά εξουσία δεν στέκει. Και για σήμερα ισχύει και πάλι η διατύπωση του Μαρκούζε: "μοναδική ελπίδα της κοινωνίας είναι η ενεργοποίηση όσων έχουν χάσει κάθε ελπίδα". Στην ιστορία, η απόγνωση έχει συχνά αποδειχτεί ισχυρότερη ακόμα κι από την πίστη.

Χέρμπερτ Μαρκούζε δια στόματος Κώστα Βεργόπουλου.
από παλιότερο άρθρο εδώ: http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=1706

"Ningún poder puede mantenerse sin esperanza. Hoy día también está en vigor la formulación de Marcuse: "la única esperanza para la sociedad es la activación de aquellos que han perdido toda esperanza". En la historia, la desesperación ha sido muchas veces más fuerte que la fe".
Herbert Marcuse via Costas Vergópulos.
μτφ: ξι.


Καλημέρα & Χρόνια Πολλά (με ελπίδα) :-)

4 comments:

MelidonisM said...

+ Νάνος Βαλαωρίτης :-

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η απελπισία έχει σημασία μόνο για την αλλαγή, ας απελπιστούμε αρκετά για να καταφέρουμε να αλλάξουμε με την γνώση, την αυτοσυνείδηση, την αναβάθμιση του πνευματικού επιπέδου, να συμπεριφερόμαστε ως πολίτες και όχι εχθροί ο ένας του άλλου

Kalhmera

Άστρια said...

Ήρθα να γράψω ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά το είδα ξαναγραμμένο από τον Μιχάλη

Θυμήθηκα όμως τα λόγια ενός καθηγητή, ότι μία μεγάλη εξέγερση στο μέλλον θα την ανέμενε κανείς όχι από έναν χορτάτο αλλά από έναν πεινασμένο λαό, γιατί αυτός δεν έχει τίποτα πια να χάσει,(εννοώντας τότε πολυπληθείς λαούς της Ανατολής, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής..)

Ξενιαδάκι, καλό βράδυ, καλή εβδομάδα
φιλιά
Α.

Άστρια said...

πού είσαι;
αφήνω μια καλημέρα Κυριακής:))
Α.

ξι said...

Καλημέρα & συγγνώμη για την καθυστέρηση...

@ Μιχάλης:
Το θέμα είναι πάντα να μην φτάνεις στην απελπισία και την αγανάκτηση. Και όντως, μόνο έτσι έχει σημασία η απελπισία... όπως λέει ο μέγας Νάνος :-)
Ακόμη, μου ήρθαν στο μυαλό τα λόγια του Στέλιου Ράμφου, που κάπου πρόσφατα καλεσμένος είχε πει: "Για να μην υπάρχει αγανάκτηση, πρέπει να υπάρχει κατεύθυνση"...

@ Αστριάκι:
Σωστά, ένας χορτάτος λαός δεν έχει και πολλούς λόγους να εξεγερθεί...
Σ'ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, αστριάκι μου :-)) Χαζοπράγματα με κράτησαν "πίσω".

Φιλιά!
:-))
ξι.